Bedankt voor uw contactaanvraag!

Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bedankt voor uw nieuwsbrief-aanmelding!

Vanaf nu zult u onze nieuwsbrieven ontvangen.

U bent reeds aangemeld met het ingevoerde e-mailadres.

Uw e-mailadres is bekend bij ons, maar u staat op niet-actief in de ontvangstlijst. Wij hebben u een bevestigingsmail met een activeringslink gestuurd om uw account weer actief te maken en de nieuwsbrief in de toekomst te ontvangen.

U bent aangemeld voor de nieuwsbrief en ontvangt een bevestigingsmail op uw ingevoerde e-mailadres met daarin een activeringslink die u dient te volgen om uw aanmelding te bevestigen.
Het kan enkele minuten duren alvorens u deze e-mail ontvangt.

linkedin linkedin
vervolgfoto

Bedrijfseconmisch ontslag: tien tips op een rij

Bedrijfseconomisch ontslag kan voor werkgevers door de coronacrisis het laatste redmiddel zijn om hun bedrijf toekomstbestendig te houden.

UWV ondersteunt door het proces naar ontslag zo duidelijk mogelijk te maken; een proces dat zeer gedegen en nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Daarom tien tips die hierbij kunnen helpen.

Tien tips

Dien je een aanvraag of voorlopige aanvraag voor ontslag in, houd dan rekening met deze belangrijke aandachtspunten:

  1. Gaat het om een ontslag om bedrijfseconomische redenen van twintig of meer medewerkers binnen drie maanden binnen een werkgebied, dan is sprake van een collectief ontslag. De werkgever moet dan een melding doen bij UWV en overleg plegen met de vakbonden over de gevolgen van het ontslag.
  2. Bij een reorganisatie is vaak advies van de ondernemingsraad vereist. Begin ruim op tijd met het adviestraject. Is er geen ondernemingsraad, terwijl dit wel is vereist? Overleg dan met de personeelsvertegenwoordiging of de personeelsvergadering. Werken er in de onderneming tien tot vijftig werknemers en raakt de reorganisatie het werk van minimaal 25 procent van de werknemers? Dan is overleg met de personeelsvertegenwoordiging of personeelsvergadering vereist.
  3. Sla het werk tussentijds op als je aan de online ontslagaanvraag werkt. Sla je het niet op, dan verwijdert de website de ingevulde informatie na een uur. Let op: het opgeslagen bestand kun je niet zelf uitlezen of bewerken. Ga je weer verder met de aanvraag? Open het formulier op uwv.nl. Je kunt het opgeslagen bestand dan openen en inlezen.
  4. Dien de aanvraag in via het UWV Werkgeversportaal. Om gebruik te maken van dit portaal heb je eHerkenning (niveau 3) nodig. De gemachtigden mogen de aanvraag ook voor de werkgever indienen. De werkgever en de gemachtigden hebben dan Ketenmachtiging van eHerkenning nodig.
  5. Neem de tijd om de ontslagaanvraag voor te bereiden. Begin tijdig met het verzamelen van stukken en steek wat tijd in het gewend raken aan het digitale aanvraagformulier. Zolang je het formulier niet verzendt, wordt niets bij UWV opgeslagen.
  6. Als je de voorlopige aanvraag indient, kun je maximaal twee weken uitstel krijgen voor het indienen van de definitieve aanvraag. Overschrijd deze periode niet, want dit betekent automatisch dat je de aanvraag intrekt.
  7. Vermijd datalekken: de informatie die UWV met de ontslagaanvraag ontvangt gaat ook naar alle betrokken werknemers. Zorg er daarom voor dat de stukken (formulier C met de onderbouwing) geen privégevoelige informatie bevatten, zoals loongegevens en burgerservicenummers.
  8. Het aanvraagformulier voor ontslag om bedrijfseconomische redenen bevat nu veel ruimte voor het eigen verhaal over de aanleiding en achtergrond van de aanvraag. Gebruik die ruimte.
  9. Maak gebruik van de hulpmiddelen op uwv.nl bij de ontslagaanvraag. Bijvoorbeeld de Uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen met uitleg en handige stappenplannen.
  10. Geef in de ontslagaanvraag aan of de werkgever steunmaatregelen, zoals de NOW, heeft gebruikt en waarom de werkgever ondanks deze maatregelen toch personeel moet ontslaan. Vraag je een tegemoetkoming NOW aan voor de derde aanvraagperiode? Dan heb je bij een aanvraag van bedrijfseconomisch ontslag een inspanningsplicht om de werknemers te begeleiden naar ander werk. Je moet de ontslagaanvraag in dit geval melden via UWV Telefoon NOW.

Bron: http://www.uwv.nl

Meer informatie?
Mocht u nog vragen hebben neem dan contact met ons op via 046-4570850, of stuur een mail naar info@payrolltotaal.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer weten over het Payroll Totaal Online Pakket?
Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.
vraagteken
telefoon

+31(0)46 457 08 50

Bel mij terug

online

Payroll Totaal
Online

Lees verder
klanten

Klanten aan
het woord

Lees verder
voorstellen

Bel mij terug

klanten

Klanten aan
het woord

Lees verder

Payroll Totaal


Geerweg 11
6135 KB Sittard

Tel: +31(0)46 457 08 50 Tel:
+31(0)46 457 08 50

www.payrolltotaal.nl
info@payrolltotaal.nl

Payroll Totaal


Geerweg 11
6135 KB Sittard

Tel: +31(0)46 457 08 50
www.payrolltotaal.nl
info@payrolltotaal.nl

route
route